zaznaczyłem na mapie lokalizacje (tak mniej więcej)lokalizacje bunkrów za Majową Górą i jednego na Kokosiej Górze (ten po lewej stronie drogi na Korytno).3 czerwone grubsze kreski to pozostałości po rowach przeciwczołgowych
to mapa topograficzna 1:25000 ,pamiętam .że w latach 80 na takich mapach były pieczątki"Poufne"czy "Tajne"??więc z pewnością używane przez wojsko.Teraz takie mapy można kupić bez problemu.Link do jednego z takich sklepów podałem w "Przedbórz na dawnych mapach"
a kiedy ostatnio widziałeś te bunkry w okolicach Majowej Góry? ja we wrześniu tam byłem, miałem problem z odnalezieniem ich, jest bardzo zarośnięte. może wiosną się wybierzemy jak będziesz w Przedborzu.
_________________ "Life it seems will fade away Drifting further every day Getting lost within myself Nothing matters no one else I have lost the will to live Simply nothing more to give There is nothing more for me..."
Metallica - Fade To Black
nie mogę bo to ktoś znalazł ale prosił żeby na razie nie rozpowszechniać. jeśli tylko będę miał zgodę - podzielę się.
a co do wyprawy - czekam
_________________ "Life it seems will fade away Drifting further every day Getting lost within myself Nothing matters no one else I have lost the will to live Simply nothing more to give There is nothing more for me..."
to chyba psi numerek, pochodzi z okresu zaborów, nie widziałem dotąd czegoś podobnego. znaleziony w okolicach Przedborza.
wracając do bunkrów to zapewne wiele osób zastanawia sie w jaki sposób były one wykorzystywane w walce ,zamieszcze więc dwie fotografie które znalazłem w necie:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum