Wysłany: 2009-09-16, 20:32 Co polecamy do przeczytania?
zbliża się jesień, coraz dłuższe wieczory więc będzie czas sięgnąć po książkę. mam dobrą wiadomość dla miłośników książek Dana Browna. kilka dni temu w USA i Kanadzie ukazała się jego nowa książka pt. "Lost Symbol", jest to sequel "Kodu Leonarda da Vinci", głównym bohaterem oczywiście będzie profesor Robert Langdon. akcja rozgrywać się będzie w Waszyngtonie. polska wersja powinna się ukazać jeszcze w tym roku.
więcej o książce http://czytelnia.onet.pl/0,1574949,1,artykuly.html
_________________ "Life it seems will fade away Drifting further every day Getting lost within myself Nothing matters no one else I have lost the will to live Simply nothing more to give There is nothing more for me..."
Metallica - Fade To Black
Wysłany: 2009-11-20, 10:13
Od dawna poszukiwałem tej książki, by wreszcie dokończyć biogram śp. Zdzisława Widla, no i niedawno ją dostałem. Interesujący mnie (najbardziej istotny) fragment ująłem w biogramie, więc próbka jakby tam
Przyznaję jednak, że ów epizod jest ... li tylko epizodem wartym przeczytania całej książki.
Polecam z czystym sumieniem. Lektura godna uwagi i refleksji.
ks. Jerzy Langman: Oczekiwanie, Buchenwald. Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, Kraków 1973.
Wysłany: 2009-11-20, 19:42
Moim ukochanym pisarzem jest Keret. Masakra po prostu. Przeczytalem chyba wszystko co wydal, w tak oryginale, jak i polskim tlumaczeniu. MIalem nawet okazje wspoltlumaczyc jedno jego opowiadanie
Dan Brown : "Zaginiony Symbol" - hicior, autora Kodu... . Kupiłem, przeczytałem w jedną noc i tak naprawdę jestem rozczarowany. Nie umywa się do wcześniejszych jego powieści - może wiedzy i opisów tajemnych wierzeń i symboli jest naprawdę dużo i nie wątpię, że są one prawdziwe, ale jakoś tak nie przekonała mnie ta książka i chyba jej po raz kolejny nie przeczytam.
Ukazał się kolejny, III już tom Zeszytów Radomszczańskich, wydawanych przez Polskie Towarzystwo Historyczne – Koło w Radomsku. Jego publiczna prezentacja miała miejsce w naszym mieście w dniu 4 lutego br. w internacie przy ulicy Szkolnej. Na zaproszenie Przedborskiego Klubu Seniora w prezentacji udział brał nie tylko pan Tomasz Nowak z PTH, ale również autorki trzech artykułów zawartych w nowym wydawnictwie, a mianowicie- pani Joanna Będkowska (opracowanie pn. „Przedborskie książnice. Przyczynek do dziejów kultury miasta w pierwszej połowie XX w.”) , pani Joanna Rutowicz (opracowanie pn. „Rozwój gospodarczy Przedborza w XIX i XX w.”) oraz pani Sylwia Prymus (opracowanie pn. „Życie gospodarcze Przedborza w okresie międzywojennym”). Wyżej wymienione panie w sposób bardzo ciekawy mówiły o swoich artykułach, stanowiących zresztą część ich prac naukowych. Głos w dyskusji zabierali również seniorzy, których jedna z uczestniczek spotkania nazwała „chodzącymi, żyjącymi źródłami wiedzy historycznej”. Zastanawiano się poważnie nad możliwością wykorzystania młodzieży szkolnej do spisywania relacji osób starszych, pamiętających jeszcze czasy, o których wspomnienia wraz z ich odejściem bezpowrotnie przeminą. Przyznam, że pomysł wydaje się bardzo ciekawy. Ktoś jednak musi się tym instytucjonalnie zająć i wdrożyć go w życie (szkoły?).
We wspomnianym numerze Zeszytów jest jeszcze jeden artykuł dotyczący naszego miasteczka. Chodzi o pracę pana Jana Pietrzaka, zatytułowaną „Archeologia o Przedborzu, czyli co można powiedzieć o dziejach miasta w świetle dotychczasowych badań”. Artykuł ten zainteresował mnie o tyle, że w swoim czasie starałem się ( w miarę moich skromnych możliwości) przedstawić tą tematykę właśnie na łamach NFP. Polecam wszystkim najnowsze wydawnictwo PTH Koło w Radomsku. Cena wynosi 30 zł, ale naprawdę warto wydać tą kwotę.
CCF20100205_00001 [1280x768].jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 112,96 KB
_________________ graf61
Są granice, których nie wolno przekraczać.
Ostatnio zmieniony przez graf61 2010-02-05, 21:24, w całości zmieniany 1 raz
Zastanawiano się poważnie nad możliwością wykorzystania młodzieży szkolnej do spisywania relacji osób starszych, pamiętających jeszcze czasy, o których wspomnienia wraz z ich odejściem bezpowrotnie przeminą.
Z odejściem takich osób kończy się pamięć a zaczyna się historia...
Wysłany: 2010-02-16, 11:05
Sławomir M. Nowinowski, Paweł Spodenkiewicz, Tomasz Toborek
Tadeusz Wyrwa - partyzant z natury
Łódź 2007
Każdy, kto zna wspomnienia nauczyciela z Lipy, Józefa Wyrwy ps. "Stary", pt. Pamietniki partyzanta, Londyn 1991 - ten tytuł rozpozna od ręki. To o synu "Starego" - "Orliku".
Z tytułu zanosi się na coś ciekawego "partyzant z natury" no no - może warto kupić. W tym oddziale było kilku przedborzan np. zob.: http://www.psbprzedborz.p...48:w-&Itemid=70
Cena 29,80 w tym koszty przesyłki. Zaryzykowałem i ... żałuję.
O "partyzancie" od s. 10 do 34. Całość 125 s. lb. - czyli mniej jak 1/4. Ale jeszcze nie to najważniejsze. Niczego nowego się tu nie dowiedziałem, o czym bym nie wiedział z kart książki ojca - to po co ta książka?
Zasługą jest rozdział pt. "Historyk" z bibliografią prac TW. Artykuły publikował głównie w paryskich "Zeszytach historycznych". Ciekawe - ano niektóre tak. Czy wnoszą coś do stanu wiedzy o partyzantce, konsipracji ......?
Ogółem: nie polecam. Można żyć w "niewiedzy" o tej książce.
Wysłany: 2010-02-19, 20:32
Nie wiem czy moja propozycja bedzie w stanie konkurowac z tak wybitnymi dzielami, lecz dla rozrywski polecam Salmana Rushdiego Czarodziejka z Florencji - jak dla mnie najlepszej jego ksiazki (nie czytalem wszystkich), tym bardziej ze akcja rozgrywa sie na dworze cesarza imperium Mongołów u szczytu jego potegi. Interesowalem sie kiedys ta epoka, to niesamowite jak szybko i skutecznie plemiona mongolskie zawojowaly na swych malych wlochatych konikach prawie cala Azje, w tym Chiny (Japonii nie zdobyli), dotarli na Bliski Wschod i na wschodnie kresy Rzeczpospolitej. Armia mongolska byla konfederacja roznych plemion, ktore pierwotnie wyznawaly szamanizm, a niektore chrzescijanstwo, jednak wiekszosc z nich w pozniejszym czasie przeszla na islam.
Ksiazke czyta sie swietnie, trzyma w napieciu do ostatniej chwili. Narracja dosc pikantna, jak na orient przystalo No i duze brawa za okladke.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum