Jakżeś tam wlazł Grafie?
Fala Cię nie zabrała? Moja terenówka jakoś może by wjechała, ale seat chyba raczej nie
Pamiętam powódź chyba koło 2005 roku - do oczyszczalni wjeżdżałem tylko terenówką, a panowie wchodzili w woderach. Brakowało niedużo do zalania transformatora. Było nieciekawie.
Dzisiaj przejeżdżałem obok Warty - tam dopiero jest strach ....
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Gru 2007 Posty: 1852 Skąd: stąd i stela
Wysłany: 2010-05-18, 11:13
Ciekawe jak dzisiaj wygląda Pilica. Na pewno od soboty znacznie rozlała... Na Śląsku Cieszyńskim nawet małe potoczki zamieniły sie w rwące rzeki, a mnóstwo domów jest podtopionych...
Ostatni pomiar poziomu wody na Pilicy w Przedborzu z dnia 18 05 2010
Oraz ostrzeżenia hydrologiczne:
Data i godzina wydania: 19.05.2010 - godz. 12:00
Nazwa biura: Biuro Prognoz Hydrologicznych Warszawa
OSTRZEŻENIE HYDROLOGICZNE Nr 98
Zagrożenie: przekroczenie stanu alarmowego
Stopień zagrożenia: 3
Ważność: od godz. 12:00 dnia 19.05.2010 do godz. 12:00 dnia 20.05.2010
Obszar: Województwo łódzkie - zlewnia Pilicy i Bzury
Przebieg: W ciągu najbliższej doby w zlewni Pilicy i Bzury przewiduje się głównie wzrosty stanu wody. Na Pilicy, na Czarnej Malenieckiej, na Luciąży oraz na Bzurze poziom wody układał się będzie powyżej stanów alarmowych.
Skutki: Niebezpieczeństwo przebywania nad brzegami rzek, utrudnienia w prowadzeniu prac hydrotechnicznych.
Uwagi: Brak
Dyżurny synoptyk hydrolog: Teresa Wawerek
Data i godzina wydania: 19.05.2010 - godz. 10:45
Nazwa biura: Biuro Prognoz Hydrologicznych Warszawa
OSTRZEŻENIE HYDROLOGICZNE Nr 97
Zagrożenie: przekroczenie stanu alarmowego
Stopień zagrożenia: 3
Ważność: od godz. 10:45 dnia 19.05.2010 do godz. 10:45 dnia 20.05.2010
Obszar: Województwo świętokrzyskie - zlewnia Pilicy
Przebieg: Na Pilicy i jej dopływach w ciągu najbliższej doby przewiduje się głównie wzrosty stanu wody. Na Czarnej Włoszczowskiej w Januszewicach w dalszym ciągu utrzymywać się będzie przekroczenie stanu alarmowego.
Skutki: Niebezpieczeństwo przebywania nad brzegami rzek, utrudnienia w prowadzeniu prac hydrotechnicznych.
Uwagi: Brak
Dyżurny synoptyk hydrolog: Teresa Wawerek
Panowie z IMiGW mierzą głębokość rzeki nam oście. Kilka minut temu rozmawiałem z jednym z nich, powiedział mi, że woda w najgłębszym miejscu, mniej-więcej pośrodku ma głębokość 3,42 m.
W porównaniu z dniem wczorajszym wody jest dużo więcej, park pływa, do pomnika Kościuszki można jedynie dopłynąć. Można dojść do mniejsca, gdzie stał kiedyś kiosk, dalej jest woda. Miejsce, gdzie była kiedyś stanica jest pod wodą, wystają tylko tablice informacyjne. Patrząc z mostu w górę rzeki woda rozlana jest w stronę zalewu i kirkuta. Ul. Ogrodowa zalana. Idąc nad zalew ul. Kanałową po lewej stronie jest "rozlewisko".
_________________ "Life it seems will fade away Drifting further every day Getting lost within myself Nothing matters no one else I have lost the will to live Simply nothing more to give There is nothing more for me..."
Metallica - Fade To Black
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum