Nowa twarz? Brzmi niewiarygodnie Ale czekam z niecierpliwością Doświadczenie biznesowe - rewelacyjne na stanowisku osoby zarządzającej. No i jest szansa że będzie mieć wolne 10 tysięcy na kampanię wyborczą. A może potrzeba więcej? Tak słyszałam że tyle wystarczy....
Z odsłuchów od "społeczności lokalnej" wiem, że ludzie bardzo są zmęczeni układami i układzikami. Twierdzą że dlatego wygrał obecny Burmistrz - gdyż widzieli szanse na zmiany. Są jednak – dość powszechnie - rozczarowani, także ci którzy gorąco popierali jego kandydaturę.
Czy to znaczy że nowy niezależny kandydat wygra w cuglach? Paradoksalnie te same układy mogą zaważyć na korzyść obecnego burmistrza. Ludzie BOJĄ się, że jeśli stary kandydat jednak wygra, a oni w jakiś sposób zostaną "odkryci" jak głosowali (zbyt głośno rozmawiali o tym z kimś, za dużo powiedzieli lub ktoś po prostu "miał swoje sposoby" - nieważne na ile takie przekonanie jest racjonalne) stracą pracę, dotychczasowe możliwości. Zanim nawet pójdą głosować będzie kampania i sądzę że wiele osób będzie naciskanych na oficjalne opowiedzenie się po którejś ze stron, przy takim nacisku z zewnątrz - bardziej niż kiedykolwiek. Wiadomo jak to się przekłada na powszechne ludzkie myślenie....
Kolejna kwestia której boją się ludzie - jeśli teraz w jakikolwiek sposób są zależni od decyzji tego burmistrza (lub ludzi z nim związanych - a to rozszerza ten obszar ) i ta decyzja jest dla nich korzystna będą siła zapierali się przed zmianami (lepszy wróg własny niż nieznany). Bez względu na to czy ten tajemniczy kandydat wygra czy nie , pojawienie się takiej osoby zmienia układ polityczny i to już samo w sobie jest ok. Mam nadzieję jedynie że wraz ze swoim biznesowym i pozaprzedborskim doświadczeniem wprowadzi do kampanii nowoczesne metody promocji i dyskusji społecznej.
I oby tak się stało
Howgh
_________________ "I can only show You the door, but You are The One who has to walk through it"
Morpheus
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Gru 2007 Posty: 1852 Skąd: stąd i stela
Wysłany: 2010-01-28, 11:11
Przepraszam wszystkich za zwłokę. Niestety mijamy sie z moim Znajomym ostatnio... jak ja byłam zajęta to on miał sporo czasu, a teraz odwrotnie. Do soboty jest w ogóle poza zasięgiem. Przygotował coś do dyskusji, ale ma mi przekazać w sobotę przy wieczornej lampce czerwonego wina na odległość... (mam nadzieje, ze szczęśliwie wróci, bo zima przybrała na sile a to nie służy podróżowaniu) Wiem tylko, ze przeszukał strony internetowe, porównywał je z sąsiednimi gminami, dopytywał krewnych z terenu gminy - właśnie o aspekty oświatowo-kulturowe.
Wysłany: 2010-01-31, 13:00
Wreszcie nam sie udało na "chwilę" poskypować
To co załączam to garść refleksji, wniosków z prośba o dyskusję. ja swoich kilka wniosków tez mam, bo Znajomy "zmusił" mnie do sprawdzenia kilku rzeczy, ale zamieszczę to później.
...............................................
Analiza informacji na temat gminy Przedbórz pozwala na sformułowanie kilku obszarów odnoszących się do mocnych i słabych stron gminy, jak i pozwala na wskazanie szans, w których mój Znajomy upatruje możliwości rozwoju gminy.
Zanim jednak przedstawię wnioski kilka uwag dodatkowych. Gmina Przedbórz obejmuje 38 miejscowości – chociaż w Planie Odnowy Miejscowości Przedbórz na lata 2009 – 2015 podane jest 59 – podzielonych na 28 sołectw. Analizując dostępne informacje mój Znajomy miał jednak wrażenie, że tak naprawdę w centrum zainteresowania władz jest samo miasteczko i jego mieszkańcy, a sołectwa, wsie są na uboczu. Niemal nieobecne.
Mocne strony
położenie w centrum kraju, pogranicze województw
dobry stan środowiska naturalnego,
ciekawa historia – możliwa do wykorzystania jako atut i więzi młodego pokolenia z miejscem pochodzenia, jak i przyciągania turystów, występowanie obiektów o wartości historycznej,
zwarta zabudowa całej miejscowości – możliwość szybkiego dotarcia do punktów „strategicznych” – zarówno dla mieszkańców, jak i dla osób z zewnątrz,
urozmaicone ukształtowanie terenu,
istnienie potencjału infrastruktury dla inicjatyw społeczno-kulturalnych (remizy strażackie, budynki szkół i przedszkoli, Dom Kultury, Biblioteki, Muzeum, siedziba Przedborskiego Parku Krajobrazowego)
rzemiosło – potencjał do wykorzystania
zasoby ludzkie
Słabe strony
wysokie bezrobocie,
migracja osób operatywnych i wykształconych, wysokie bezrobocie szczególnie wśród młodzieży,
brak współpracy międzynarodowej
niski poziom kształcenia - wyniki testów gimnazjalnych, matury, "ucieczka" zdolniejszych dzieci za sprawa rodziców do innych ośrodków
wzrost zagrożeń patologią społeczną,
zubożenie mieszkańców – niskie płace (co ważne – u przedborskich pracodawców)
rosnące bezrobocie,
apatia mieszkańców
mała aktywność ekonomiczna społeczności,
tradycyjne rolnictwo (rozdrobnienie gospodarstw),
niski poziom wykształcenia – zwłaszcza na wsi,
słabe zainteresowanie rozwojem agroturystyki na obszarach wiejskich,
niska świadomość ekologiczna społeczności (dzikie wysypiska, ulokowane w lasach, w okolicach rzeki itp.), scieki spuszczane do rowów i wylewane na pola,
brak atrakcyjnej perspektyw dla młodzieży,
słaba informacja i promocja miasta,
brak integracji działań poszczególnych jednostek (działania polityczne, społeczne, kulturowe),
nie aktywizowanie mieszkańców wsi i brak budowania wspólnych działań o charakterze zintegrowanym,
nie wykorzystywania potencjału mieszkańców – brak wsparcia dla liderów, poszukiwania źródeł aktywności społecznej,
podzielone środowisko.
Szanse i perspektywy:
interesujący, atrakcyjny teren krajobrazowy – walory przyrodnicze urozmaicona rzeźba terenu, malownicza dolina Pilicy, głazy narzutowe, zalesienie (Przedborski Park Krajobrazowy, rezerwaty i pomniki przyrody) – wykorzystanie potencjału dla rozwoju agroturystyki, ale również dla potrzeb mieszkańców. Powiązanie działań istniejących już organizacji, zrzeszeń w celu stworzenia: ścieżek rowerowych, szlaków dla piechurów, oznakowania miejsc na wypoczynek rodzinny, a także oznakowania miejsc skażonych ekologicznie – dodatkowe źródło informacji dla Urzędu by móc wprowadzić określone działania – promowanie w tym celu np. harcerzy, cyklistów, Ochotnicze Straże Pożarne.
tereny zielone w mieście i punkty historyczne
wykształcone kobiety – niewątpliwy atut Przedborza – potencjał zwłaszcza wśród kobiet pracujących w oświacie
profesjonalna i efektywna promocja gminy w kraju i zagranicą – warto sięgnąć po Przedborzaków i zachęcić ich do działania na rzecz miasta. Jest to zaplecze, o które warto zadbać – do wykorzystania: wiedza, czas (zwłaszcza osoby już „nie czynne” zawodowo,) doświadczenie co w powiązaniu z zaangażowaniem uczuciowym i chęcią wsparcia może przynieść nadspodziewane efekty pozytywne – „Przedbórz otwarty dla Przedborzaków”
Ośrodek Polskiego Związku Karate Tradycyjnego „ DOJO- Stara Wieś” – miejsce interesujące, warto zawalczyć, by zaistniało w większym zakresie – kwestia mediacji i podejścia władz
wykorzystanie istniejącej infrastruktury na potrzeby mieszkańców: czas wolny dzieci i młodzieży, ale również osób dorosłych – miejsca aktywnego spędzania czasu wolnego (boiska, hala sportowa), działania TMP, oferta Domu Kultury dla osób starszych (warto pamiętać, że ludzie starsi to spora część mieszkańców – atut powiązanie z Klubem Seniora), potencjał na wsi – OSP, Koła Gospodyń Wiejskich (?), itp
wykorzystanie zaplecza rzemieślniczego – drobni wytwórcy, którzy mogą być atutem w tworzeniu produktów rozpoznawanych jako „wykonane w Przedborzu” – konieczność konsolidacji środowiska, a także promowania i wspierania działań przez Urząd Miasta i Gminy
działania nastawione na liderów „oddolnych” w obrębie zarówno poszczególnych obszarów (potencjał na wsi), jak i pól działań (kultura, oświata, działania pro społeczne)
nastawienie na pozyskiwanie finansów z zewnątrz, poszukiwanie strategicznych partnerów
Wysłany: 2010-02-01, 10:00
Takie analizy SWOT dobrze sie sprawdzaja w przypadku roznego rodzaju strategii regionalnych. Przedborz jest zarowno pod wzgledem historycznym, jak i geograficznym naturalnym centrum regionu, w promieniu 20km nie ma praktycznie konkurencji. Analizy tego typu sa podstawa do roznych strategii rozwoju, o ile ktos je oczywiscie zastosuje
Ze slabych stron wymienilbym jeszcze duze odleglosci do najblizszych wezlow komunikacyjnych (autostrad, linii kolejowych).
Przedborz i okoliczne gminy leza w rejonie zakwalifikowanym przez UE jako uprawnione do specjalnych form pomocy, mozna to wykorzystac na rozwoj agroturystyki, czy produktow regionalnych.
_________________ Bo uprawiać smokobicie łatwiej niźli walczyć z życiem.
J. Kaczmarski
Wysłany: 2010-02-04, 14:51
Dla mnie osobiście najbardziej ciekawymi tematami, które podejmowaliśmy była kwestia poszukiwania liderów i pracy oddolnej. mam nieodparte wrażenie, że niegdysiejsze rozmowy na temat zmiany i fenomenologicznej opcji zostały zasiane na podatny grunt
Wszystko zależy od tego co sie chce osiągnąć. Jeśli osoba kierująca chce przede wszystkim mieć poczucie kontroli i władzy absolutnej nie skłoni sie ku takiej wizji. Daje to zbyt dużo autonomii i wymaga ciągłych negocjacji, szukania wspólnych rozwiązań, twórczych dyskusji. W gruncie rzeczy taka droga jest trudniejsza...
Przeniosłam Svippie informacje na temat Bibliotek - zgodnie z Twoją sugestią...
Niestety nie jestem w stanie przenieść całych postów i uporządkować temat.
Ostatnio zmieniony przez Anka 2010-02-13, 13:11, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum