Forum Przedbórz Strona Główna
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Gorąco polecam - Cieszyn
Autor Wiadomość
Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2009-10-26, 13:36   Gorąco polecam - Cieszyn

Chciałabym rozpocząć nowy cykl: GORĄCO POLECAM. Przewodnik tras subiektywnych . Innego spojrzenia na miejsca, które chcielibyśmy polecić. Nie koniecznie tak jak robia to przewodnicy.

Ja polecam Wam Cieszyn.

A wędrówkę chciałabym, abyście zaczęli nietypowo: od wysłuchania piosenki, która troche oddaje klimat tego miasta...

http://www.youtube.com/watch?v=7F8njkvbsj4

(na zdjęciu obok Andrusa widzicie Nohawicę - niezwykle ciekawa postać, ale o nim może kiedyś indziej)

Cieszyn jest jednym z najstarszych miast na Śląsku. Podanie głosi, że został założony w 810 r. przez trzech braci, synów słowiańskiego króla, którzy po długiej wędrówce spotkali się tutaj i ciesząc się tym faktem założyli miasto Cieszyn. W legendzie miało to miejsce tam gdzie dziś znajduje się studnia trzech braci. W rzeczywistości zalążkiem dzisiejszego miasta jest Góra Zamkowa, gdzie najstarsze ślady osadnictwa sięgają VI-V w. p.n.e. oraz słowiański gród we wsi Podobora (Chotebuž – polecam krótką wycieczkę do archoparku przy okazji zamieszcze kilka zdjęć). Najstarsza wzmianka o Cieszynie jest datowana na 1115 rok (choć najnowsze badania historyczne podają nieoficjalnie, że był on wymieniany już w dokumentach związanych z powstaniem biskupstwa wrocławskiego w roku 1000.
Nie chce Państwa zamęczać historycznymi wzmiankami o Cieszynie. Znajdziecie bez trudu na ten temat informacje. na pewno jednak warto wspomnieć, że dwukrotnie Cieszyn był stolica Austro-Węgier, że cieszyniacy mają sentyment do czasów panowania Habsburgów, których ślady widoczne są w postaci architektury czy pamiątek.

Cieszyn to miasto dosyć brutalnie podzielone. dzisiaj jest to mniej widoczne, ale są niestety pozostałości „mentalne” tej sytuacji. Wprawdzie dzisiaj komercja robi więcej dobrego niż politycy, ale Olza dalej bardziej dzieli niż łączy.
Cieszyn to również miasto wielowyznaniowe – jest tutaj największy w Polsce Kościół ewangelicko-augsburski – w którym panuje fantastyczna akustyka – stąd to jedno z centralnych miejsc, w którym odbywają się koncerty muzyki organowej.

Szlak historii i kultury:

Co roku odbywają się festiwale takie jak: Międzynarodowy Festiwal Teatralny "BEZ GRANIC", Przegląd Filmowy "Kino Na Granicy" - prezentujący filmy czeskie, polskie, słowackie i węgierskie, czy Festiwal Muzyki Wokalnej "Viva il canto". W latach 2002-2005 odbywał się w Cieszynie jeden z największych w Polsce festiwali filmowych "Era Nowe Horyzonty", który bardzo spopularyzował miasto. Od 2006 w wakacje odbywa się Festiwal Filmowy "Wakacyjne Kadry". Ewenementem na skale światowa jest Festiwal Sztuki Bezdomnej.

Rynek i ulica Głęboka – piękne kamieniczki – głównie z przełomu XiX i XX wieku, sukcesywnie odnawiane, w których mieszczą się na parterze liczne lokale gastronomiczne i sklepy. Sympatyczne miejsce na spacer – wprost ku Wzgórzu Zamkowemu i do przejścia granicznego.

Muzeum Śląska Cieszyńskiego - tu zatrzymajcie sie dłużej. To jedno z najstarszych muzeów publicznych w Europie Środkowej (najstarsze w Polsce) założone przez ks. Leopolda Jana Szersznika w roku 1802. Muzeum mieści się tuż nie opodal Rynku w dawnym pałacu hrabiego Jana Larischa (w piosence, którą poleciłam na początku o tego właśnie Larischa chodzi ;) . Można tam się dostać zarówno od strony ulicy Regera, jak i historycznego Parku Pokoju (nazwa pochodzi od tzw. pokoju cieszyńskiego, kończącego Wojnę Sukcesyjną pomiędzy Prusami i Austrią).

Wzgórze Zamkowe: Najstarsze ślady osadnictwa na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie pochodzą z czasów rzymskich, z V wieku p.n.e. Warto wdrapać się na Wieżę Piastowską i podziwiać panoramę Cieszyna i okolic. Z kolei patrząc na Rotundę św. Mikołaja można porównać z banknotem czy aby wiernie na znaku wodnym ja umieszczono. mam nadzieję, że koszmarek w postaci różowego jelenia nie odstraszy Was od zajrzenia do Śląskiego Zamku Sztuki i Przedsiębiorczości http://www.zamekcieszyn.p..._zoom&Itemid=40 (mam osobiście wrażenie, że został tam bowiem umieszczony w tym celu ;P)

Teatry cieszyńskie
Teatr im. Adama Mickiewicza (pl. Teatralny) - pseudobarokowy budynek w stylu wiedeńskim z początku XX wieku. Teatr piękny – miniatura Opery Wiedeńskiej (miedzy innymi „zagrały” wnętrza w filmie Magnat). Niestety temat nie ma stałej obsady i w związku z tym repertuar jest zmienny. http://www.teatr.cieszyn.pl/ - spójrzcie na zdjęcia, autentycznie warto to miejsce zobaczyć.
Teatr Scena Polska w „Těšínskim divadle” – jedyna taka scena na świecie ze stałą obsadą, premierami do 9 w roku. Do tego sztuki grane na wysokim, artystycznym poziomie. http://www.tdivadlo.cz/index_pl.php?set=pl

W Cieszynie na pewno z głodu nie umrzecie. Czas zatem na podelektowanie się Cieszynem:

Szlak kulinarny:
Kilka dobrych i niezbyt drogich restauracji znajdziecie na Rynku: „Żak” – smaczne są kluski śląskie ze schabem i grzybami (borowiki albo kurki). Niezłe są placki ziemniaczane z sosem śmietanowo-pieczarkowym. Polecam również grillowany schab w ziołach (bardzo dobra kompozycja). Surówki świeże i smaczne (moja ulubiona to selerowa z rodzynkami). mają również bardzo dobre zupy – francuska cebulowa i zupa górska (z kawałkami polędwicy, słodko-kwaśna – nigdzie indziej takiej nie spotkałam)
Po drugiej stronie Rynku znajdziecie pod arkadami restaurację (nazwy nie pamietam!), w której serwują wspaniałe pierogi, np z soczewicą.
Na kawę i ciastko najlepiej do Cafe Museum – tu polecam Przysmak Anielski lub Diabelski, ale Niebo w gębie też pyszne. Można też zjeść strudla z jabłkami na ciepło z bitą śmietaną. Posiedzicie we wnętrzu dawnej stajni cesarskiej. Podobne przysmaki zjecie w herbaciarni na ulicy Głębokiej. http://mak.cieszyn.pl

Pyszną sałatkę z kurczakiem serwują w Dworku Cieszyńskim nad Olzą – miłe miejsce (popatrzcie na galerię zdjęć http://www.dworekcieszynski.pl/), dobra obsługa i smaczna kuchnia. Po obiedzie podawany jest kieliszek miodzionki – przepyszna! :) .
Nietypowym zjawiskiem „kulinarnym” są w Cieszynie sklepy „Społem”, w których zazwyczaj znajdziecie krzesła i małe stoliczki i mieszkańców zajadających się różnymi kanapkami. Ta wersja szybkiej przekąski jest tu popularna, a ja sama przepadam za tymi najczęściej tu kupowanymi: kanapkami ze śledziem :) Jeden ze sklepów jest na Rynku, wzdłuż ulicy Głębokiej.

Chwila aktywnego wypoczynku: w sezonie od jesieni do wiosny polecam lodowisko miejskie, które jest tuz przy Wzgórzu Zamkowym www.trotyl.pl/index.php/l...eszyn-info.html
, na kręgle podobno lepiej przejść do Czeskiego Cieszyna. Basen na pewno lepszy jest z kolei w pobliskiej Wiśle.
Polecam Wam Cieszyńskie parki. jest ich sporo i utrzymane są rzeczywiście bardzo ładnie. najbardziej lubię ten na Wzgórzu Zamkowym, inny klimat ma maleńki dziś Park Pokoju (rozbrzmiewający w okresie letnim muzyką), inny Pod Wałką http://www.cieszyn.pl/?p=...&iCategory=102. Wiosną macie szansę na znalezienie w parkach symbolu Śląska Cieszyńskiego: Cieszynianki.

Jeśli przyjedziecie z mniejszymi dziećmi i będziecie chcieli zapewnić dzieciom fachową opiekę, a sami powędrować po różnych zakątkach polecam: studio zabawy
i twórczego rozwoju „TO TU" http://www.studiozabawy.pl/index.html

Gadżety, czyli co zabrać z Cieszyna:
na pewno warto pójść do Cukierni Bajka na Menniczej i zakupić cieszyńskie drobne ciasteczka. Prezent niezwykle „podzielny” i smaczny (o tradycji wypiekania drobnych ciasteczek już kiedyś na Forum pisałam), można również nabyć cieszyńskie kołacze: z serem, makiem lub owocami (do wyboru do smaku). Kogo stać, a jest wielbicielem militariów może zamówić sobie piękną cie szynkę ;-) . Zapewne część zwiedzających Cieszyn uda się przez most Przyjaźni na szlak zdobywców trunków, ale te rewiry nie są mi zbyt znane, bo poza różnymi rodzajami ajerkoniaków raczej czeskich trunków nie nabywam, więc zdajcie się na ogląd witryn wskazujących stosowne miejsca ;) . Cieszyn to miasto Prince pola – więc warto zajrzeć do sklepu firmowego mieszczącego się na Głębokiej i nabyć najświeższe produkty.

Cieszyńska wenecja.JPG
Niestety obszar ciągle zaniedbany
Plik ściągnięto 0 raz(y) 541,42 KB

Kościół Bonifratów.JPG
jeden z wielu kościołów cieszyńskich. Na pewno piękniejszy jest klasztor Elżbietanek - oddalony nieco od Rynku, ale też wart zobaczenia
Plik ściągnięto 0 raz(y) 345,92 KB

Rotunda św. Mikołaja.JPG
Rotunda na Wzgórzu Zamkowym
Plik ściągnięto 0 raz(y) 678,93 KB

Wieża Piastowska.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 786,42 KB

Rynek nocą.JPG
Cieszyński Rynek jest naprawdę uroczy. Latem tętni życiem w ogródkach czynnych do późna - inne pory roku zachęcają do siedzenia we wnętrzu lokali, których jest duży wybór
Plik ściągnięto 0 raz(y) 266,52 KB

Magiczna lampa ;) .JPG
"moja" magiczna lampa ;)
Plik ściągnięto 0 raz(y) 137,36 KB

KWAT206.jpg
Symbol Cieszyna - cieszynianka - kwiat z piękną legendą
Plik ściągnięto 0 raz(y) 45,22 KB

paddy
Forumator
King Nothing

Wysłany: 2009-10-26, 20:38   

no nareszcie :) ciekawe i wyczerpujące informacje. byłem wielokrotnie w Cieszynie ale... przejazdem jak przekraczałem granicę. nigdy nie miałem okazji zwiedzić tego miasta.
"Life it seems will fade away Drifting further every day Getting lost within myself Nothing matters no one else I have lost the will to live Simply nothing more to give There is nothing more for me..."
Metallica - Fade To Black

PZ 
Forumator
Fringilla coelebs

Wysłany: 2009-10-27, 11:14   

czesto bywałem w Cieszynie szczególnie po czeskiej stronie...pewnie wiecie po co... :-D miasto naprawde urocze i wielokulturowe:)

Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2010-01-04, 10:18   

To prawda :-)

A ja polecam Wam Cieszyn w tym roku szczególnie. 2 stycznia zaczęły się obchody 1200 lecia tego grodu. Przez cały rok maja byc organizowane koncerty, imprezy jubileuszowe. Warto zatem przed przyjazdem na teren powiatu zerknąć w kalendarz imprez czy nie znajdziecie czegoś dla siebie.

Koncert z okazji otwarcia obchodów był bardzo udany

DSC03099.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 1,04 MB

róża 
Stały Bywalec

Wysłany: 2010-01-06, 21:44   

Byłam w Cieszynie raz w życiu i bardzo mi się podobało, myślę, że jeszcze kiedyś tam pojadę, ale fajnie, że Ania przyblizyła temat, bedzie łatwiej zwiedzać.

Arsene Lupin 
Bywalec
specjalista

Wysłany: 2010-01-07, 10:20   

Jak będziesz jechać to dam, a tam zaraz dam pożyczę mapę, żebyś się nam tam gdzieś kwiatuszku nie zgubiła, bo strata by była nieodżałowana... Nara

róża 
Stały Bywalec

Wysłany: 2010-01-07, 21:57   

Arsene Lupin napisał/a:
Jak będziesz jechać to dam, a tam zaraz dam pożyczę mapę, żebyś się nam tam gdzieś kwiatuszku nie zgubiła, bo strata by była nieodżałowana... Nara

Zacznijmy od tego czy będziesz na tyle odważny, żeby się przedstawić. A poza tym mama mówiła "Nie zadawaj się z obcymi, tym bardziej, jeśli uważasz ich za mniej inteligentnych od siebie". Więc wybacz... ale chyba nie będziemy mieli okazji się spotkać:) A na mapę... jeszcze mnie stać :D

PZ 
Forumator
Fringilla coelebs

Wysłany: 2010-01-07, 23:18   

róża napisał/a:
Zacznijmy od tego czy będziesz na tyle odważny, żeby się przedstawić

a czy Ty Różo jesteś na tyle odważna by sie tez przedstawic?czy wygodniej jest pisac kocopoły pod jakims tam psełdo?

Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2010-01-08, 08:42   

o pierwsze jeśli chodzi o mapy Róża znajdzie je bez trudu i w sieci ;-) a jak woli tradycyjne to i do takich dotrze :mrgreen:

Wracając do tematu kilka fotem ze stanowiska osady. Nie ma (nie było?) tam zbyt wiele do zwiedzania, ale ładna lokalizacja, widok, a w miłym towarzystwie spacery po tamtym wzgórzu będą dla Was na pewno czymś niezwykle miłym.
U podnóża wzgórza znajduje się knajpka gdzie serwowane są (do wyboru) samodzielnie złowione ryby (jak ktos akurat taka wersję lubi). Ogólnie ryb w menu zatrzęsienie więc dla takich jak ja jest to miejsce godne polecenia.

Niestety mam problem z zamieszczaniem zdjęć - zbyt dobra jakość :mrgreen: więc wybrałam te słabsze ;-) bo przeszły

DSC05866.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 497,06 KB

DSC05902.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 1,01 MB

DSC05915.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 536,8 KB

DSC05919.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 444,88 KB

Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2010-05-27, 22:29   

Dla tych, którzy chcą poznać dusze Cieszyna -polecam spektakl "Cieszyńskie Niebo" - kilkujęzyczny, z piękną oprawą muzyczną (Nohawica jest the best :mrgreen: ), wzruszający i zabawny...
Tu kilka scen, ale poczuc to mozna dopiero podczas spektaklu (Przygotowany jest przez artystów polskich i czeskich z teatru po stronie czeskiej:

http://www.youtube.com/wa...eg5jQHOo_U&NR=1

http://www.youtube.com/wa...feature=related (ten utwór królował na liście trójki w wykonaniu A. Andrusa....)

http://www.youtube.com/wa...feature=related

koniuszy
Wyjadacz

Wysłany: 2010-05-30, 11:10   

Nohavica jest swietny, widzialem film biograficzny - to jest prawdziwy artysta.

Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2010-06-04, 09:17   

Koniuszy zaskakujesz mnie :mrgreen:

Klasyk 
Forumator

Wysłany: 2010-08-08, 12:28   

Chyba odwiedzę ten Cieszyn, aby spotkać się z Orsonem Card'em - to obecnie mój faworyt.

Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2010-08-27, 15:38   

W Cieszynie króluje na każdym kroku fantastyka :) Można bez trudu odnieść wrażenie, że naraz jesteśmy na planie np Gwiezdnych Wojen :D Byłam chwilkę na uczelni aż żałowałam, że nie zabrałam aparatu ;-)

Klasyk 
Forumator

Wysłany: 2010-08-27, 18:25   

Tak żałuję, że Carda nie spotkałem - zbyt dużo tu miałem na głowie - :-(

Odpowiedz do tematu