Forum Przedbórz Strona Główna
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Sprzedaż internetowa
Autor Wiadomość
Klasyk 
Forumator

Wysłany: 2009-09-28, 15:32   Sprzedaż internetowa

Może macie jakieś doświadczenia związane ze sprzedażą i zakupami w necie?
Czy uważacie, że zamówienia np. SMS-ami lub e-mailowe są wiarygodne? Czy to jest w ogóle przyszłość prawdziwego handlu, czy też nigdy to nie zastąpi bezpośrednbiego kontaktu ze sprzedającym?

graf61 
Guru

Wysłany: 2009-09-28, 18:50   

Dzisiejszy człowiek staje sie coraz wygodniejszy. Coraz więcej spraw chce załatwiać nie ruszając się z domu. Ale... W mojej ocenie e-zakupy są i pozostaną tylko uzupełnieniem zakupów konwencjonalnych. Cała ta celebra polegająca na oglądaniu, przymierzaniu, powracaniu do tego co już się odłożyło na półkę... Czy uważacie, że nasze piękne Panie się tego wyrzekną? Nigdy! Ja również nie wyobrażam sobie zakupu np. płytek, farb, paneli tylko wyłącznie na podstawie zdjęcia. To samo dotyczy zresztą butów, ubrań etc. Dlatego też Klasyku uważam, że udział e-zakupów w rynku będzie rósł, ale tylko do pewnego pułapu i nigdy nie zastąpią one zakupów tradycyjnych.

aniuafen 
Wyjadacz

Wysłany: 2009-09-28, 21:08   

Ja jestem entuzjastycznym zwolennikiem internetu i co za tym idzie - zakupów internetowych.
Zaskoczę Cię Grafie ale jako kobieta mimo wszystko lubię kupować ciuchy w necie ;) Mam możliwość o wiele większego wyboru, mogę się o wiele dłużej zastanowić, dokładne wymiary i znajomość zaufanej marki pozwala orientować się w rozmiarówce. Nie znaczy to że nie wolałabym przymierzyć, ale wchodząc do sklepu mam problem że nei wiele z tego co tam widsi w ogóle mam ochotę przymierzyć - tu oglądam kilkadziesiąt "sklepów" w o wiele krótszym czasie. Od razu jednym kliknięciem ustawiam sobie wymagany dla mnie rozmiar i nie tracę czasu na kopanie na wieszaku czy jeszcze ten na mnie pasujący jest. Wiele ubrań mam kupionych własnie w ten sposób, a już nie wspomnę , że 90 % ubrań dzieci to ubrania kupowane w internecie, 10 % pozostałych to prezenty :) Do tej pory dla siebie nie kupowałam bardzo wiele, ale jest to spora część mojej szafy i pewnikiem by to rosło gdyby nie odkrycie przeze mnie ostatnio sklepów outletowych w realu i chwilowo wstrzymuję się z zakupami, żeby sprawdzić ten segment rynku.

Internet rządzi się własnymi prawami - można tu znaleźć rzeczy o wiele tańsze ( ostatnio spodnie dla syna kupiłam o 50 % taniej niż nawet w TESCO - 23 zł za parę - a są super odszyte i porządne, nowe z metkami ) , rzeczy specjalistyczne, które ciężko dostać na miejscu ( od wózków dziecięcych które kupowałam tylko przez internet, gdyż najbliższy sklep z tym modelem który mi się podobał znajdował się w Łodzi - teraz rozglądając się po Przedborzu też widzę, że wiele dziewczyn kupuje wózki poza Przedborzem, sądzę że przez internet - po specjalistyczne części do maszyn - w Niemczech kondensator kosztował 6 tys euro (bo wiedzieli do czego służy) kondensator o identycznych parametrach w Chinach - 100 dolarów - działa do dziś :) ) a także rzeczy po prostu modne w tym kręgu kulturowym ( środowisku internetowym) - np kosmetyki kolorowe EDM - znane tylko w konkretnych społecznościach internetowych, najpierw dziewczyny ściągały je same z Ameryki, dzisiaj można je bez problemu kupić na allegro. Ale nie dostaniesz ich w normalnym sklepie :) Tak samo niektóre marki ciuchów ( NEXT wszedł do Polski teraz do sprzedaży przez sieć Quelle, to droga firma, ale znany był doskonale buszującym w sieci mamom, gdyż to marka gwarantująca najwyższą jakość ciuszków dla dzieci i nie tylko :) )

Zakupy przez internet to specyficzny świat, dla mnie to ogromna oszczędność czasu - siedzę tu teraz z Wami i zamawiam kosmetyki do odbioru na czwartek w Aptece DOZ na Częstochowskiej, szukam książki, która mnie zaciekawiła po recenzji w Angorze, to wszystko bez wychodzenia z domu. W galerii wchodzę tylko i wychodzę i mija nie wiadomo kiedy 3 h. Bez efektów oczywiście;) I z bólem nóg:) Nie znaczy że nie korzystam, ale z coraz większym zniechęceniem.

Sądzę że coraz mocniej internet będzie wchłaniał kolejne sektory rynku, i moim zdaniem bardzo dobrze. Ale czy to znaczy że jedno drugie zastąpi? Nie sądzę. Tak samo jak radio nie zastąpiło gazety a telewizja jednego i drugiego. Ale może zmniejszyć obroty tych, którzy na rynku już są. Usprawniamy system uwiarygadniania kontrahentów, sprzedawców , portali, uatrakcyjniamy przekaz internetowy.

Nie wiem w którym kierunku to będzie dążyć, tak na moje oko będziemy mieli do czynienia z coraz większą specjalizacją sprzedawców - jeśli mówisz o płytkach i farbach to nie pójdę do sklepu pooglądać kolory czy szukać inspiracji - to będzie w necie, ale raczej szukać fachowej porady, specjalistycznej wiedzy, może nawet wykonawstwa - czemu nie ma tak ze idę do sklepu po płytki i od razu mam montaż? Musze szukać wykonawcy osobno :) Jesli pójdę do sklepu z ciuchami, wolałabym mieć w pakiecie z ceną którą płacę gwarancję bycia " na fali", modnie ubrana. Załóżmy że podoba mi się styl H&M, wchodzę i mam fachowe doradztwo co powinnam nosić, jaki mam rozmiar etc etc. Niestety tak nie jest, niewiele sklepy galeriowe zaczynają się różnić od outletów - na ogół tylko ceną. Jakość marna, marna. Obsługa kiepska.
Sądzę że zakupy przez internet będą się rozwijały, nie zastąpią sklepów tradycyjnych - raczej je uzupełnią, choć ci którzy nie będą tu i tu mogą stracić.

[ Dodano: 2009-09-28, 21:11 ]
Łał ale pościoooorrr :D Widać że emocjonujący temat :D

J.B. 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-09-28, 21:26   

Zakupy przez internet to jest wygoda, ale i konieczność. Właśnie przed chwilą dokonałam takiego zakupu :-> . Zakupiłam książkę, której nie można było dostać w tradycyjnej księgarni. Znalazłam ją w księgarni internetowej, zamówiłam, dokonałam przelewu. Wszystko w P. nie ruszając się z domu.
Książka ma trafić do innego miasta i mam nadzieję, że za 2 dni córka będzie mogła już z niej korzystać :-> . Czy to nie wygoda? Dokonywałam też innych zakupów, na dużo większe kwoty i jak do tej pory jestem zadowolona. Towar dostarczony był na czas, nie uszkodzony. Przy ostatnim zakupie zaoszczędziłam nawet 200 zł.
Niestety dla tak małego miasteczka jakim jest Przedbórz to bardzo duża wygoda i ułatwienie, zważywszy na to, że po godz. 17-18 trudno już coś u nas kupić.

Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2009-09-30, 09:49   

Sprzedaż internetowa ma wiele plusów. Podstawowe opisała J. B.
Ja osobiście lubię zakupy przez internet, ale wybranych towarów. Tam mam np. opinie, możliwość porównywania cen i także sprawdzenia wiarygodności firmy.
Na pewno zakupy "ubraniowe" wole w realu, podobnie jak kupowania artykułów spożywczych ;-)
Klasyku bierzesz to pod uwagę? Chyba Rajo o tym pisał i może wie jak rozkręcić takie przedsięwzięcie...

Klasyk 
Forumator

Wysłany: 2009-10-01, 16:51   

Ja kupiłem dla córki psa przez internet. :-P

aniuafen 
Wyjadacz

Wysłany: 2009-10-03, 12:08   

Hehe myteż kupiliśmyu przez internet ;) Choć po psa pojechaliśmy już osobiście :)

Klasyk 
Forumator

Wysłany: 2009-10-04, 12:19   

My też pojechaliśmy osobiście - kurier nie wchodził w rachubę. :-P

Pamusia 
Wymiatacz
Pamusia

Wysłany: 2009-10-06, 09:48   

Często korzystam z opcji zakupów internetowych - i zawodowo i osobiście. Oszczędzam czas, a to bardzo ważne. Zawsze sprawdzam jednak - w przypadku korzystania po raz pierwszy z określonego źródła - z kim mam do czynienia. Można sie łatwo sparzyć. Ciuchów też nie kupuję, bo co mierzone, to mierzone :lol: :mrgreen: :lol:

Klasyk 
Forumator

Wysłany: 2009-10-08, 21:36   

A np. - jak wprowdziliśmy powtórnie gaz w ZUKu miałem taki pomysł, żeby ludzie nie telefonowali do nas z komórki, bo to wychodziło drogo tylko, aby przysyłali SMSy i ..... niestety nie przyjeło się to. Może to nie byłten czas na takie rozwiązania - teraz masę ludzi u mnie potwierdza zamówienia oraz nawet coś zamawia SMSami.
Może jednak któryś sklep generalnie spożywczy wprowadzi zakupy przez telefon z możliwością dostawy - moim zdaniem byłoby to całkiem nowatorskie oraz ciekawe rozwiązanie.

sensej 
Bywalec

Wysłany: 2010-07-07, 12:54   

Ja też bardzo czesto korzystam z sprzedazy i zakupow internetowych :mrgreen: i jest to dla mnie bardzo wgodna forma zakupu.Chociaz zdarzają sie rozczarowania. Najlepiej rzeczywiscie obejrzec towar, czy przymierzyc jesli chodzi o ubrania 'w realu' ;-) Denerwuje mnie strasznie nierzetelnosc poczty :-| stale podnosi ceny. a na przesylke priorytetowa kiedys przyszlo mi czekac 5 dni od wysłania. Oczywiscie mozna sie sądzic, ale kto ma czas na to :?: Całe szczescie przesyłki kurierskie tanieją....

Anka 
Forumator
Gajdzica

Wysłany: 2010-07-07, 14:31   

Witaj Sensej ;-)

Mnie denerwuje nieobliczalność poczty... Ostatnio wysyłałam kilka przesyłek priorytetowych mniej więcej w to samo miejsce Polski w tym samym czasie. Rozbieżność w doręczeniu od 2 do 7 dni :roll:

PZ 
Forumator
Fringilla coelebs

Wysłany: 2010-07-08, 22:11   

Dlatego warto korzystać z usług firm kurierskich jest ciut drożej ale pewniej i szybciej.Nie pamiętam od którego też roku na nasz rynek szykuje się wejść poważna konkurencja dla Poczty Polskiej-poczta niemiecka.

sensej 
Bywalec

Wysłany: 2010-07-11, 00:34   

Niemcy nas wykończa, nie zbronie a gospodarczo :roll: cos mi jednak podpowiada ze ta ich poczta bedzie solidniejsza niz nasza :-? niestety.........

Odpowiedz do tematu