Ze względu na gorące lato otwieram temat o chłodnikach (zimnych zupkach ), wrzucajcie przepisy.
pzdr,
_________________ Stworzenia zgromadzone na dworze patrzyły to na świnię, to na człowieka, znów na świnię i znów na człowieka, ale nie można już było rozpoznać, która twarz do kogo należy.
George Orwell
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Gru 2007 Posty: 1844 Skąd: stąd i stela
Wysłany: 2010-07-20, 05:51
najlepszy chłodnik jadłam w Domu Litewskim w Sejnach (kilka lat temu).
Znalazłam wprawdzie przepis, ale... czegoś tam brak W moim domu rodzinnym nie było tradycji "chłodnikowej"...
Chłodnik Litewski
* po 2 szklanki wywaru warzywnego i zsiadłego mleka
* szklanka śmietany
* 30 dag botwinki
* 15 dag szczawiu
* pęczek rzodkiewek
* 2-3 ogórki małosolne
* po pół pęczka koperku i szczypiorku
* zakwas z buraków do smaku
* sól pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Szczaw i botwinkę umyć, osączyć, posiekać, zalać wywarem warzywnym, krótko ugotować, przestudzić ogórki pokroić w kostkę lub w paseczki, można zetrzeć na tarce jarzynowej rzodkiewki pokroić w plasterki, koperek i szczypiorek posiekać mleko roztrzepać ze śmietaną, dodać wszystkie rozdrobnione składniki przy prawić do smaku kwasem buraczanym, solą i pieprzem. Chłodnik litewski schłodzić w lodówce, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo
Wysłany: 2010-07-21, 07:39
Klasyku - specjalnie dla Ciebie znalazłam chłodnik z kiełbasą
Zwróć jednak uwagę - jak będziesz go już przygotowywał, że trzeba zacząć 2-3 dni wcześniej bo jest na kwasie chlebowym - w tym przypadku wykonywanym samodzielnie
Okroszka - chłodnik na kwasie chlebowym -
składniki
* Kwas: 10 dag razowych sucharów
* 2 litry wody
* 6-8 dag cukru
* 1 dag drożdży
Chłodnik:
* 25 dag obranych świeżych ogórków
* 2 jajka na twardo
* 10 dag posiekanego szczypiorku
* sól
* 15 dag śmietany
* musztarda
* sól i cukier do smaku
* 4 średnie gotowane ziemniaki
* 30 dag kiełbasy szynkowej lub zimnej pieczeni
* 1 i 1/2 l kwasu chlebowego
Przygotuj kwas: suchary zmiel, wsyp do emaliowanego naczynia, zalej przegotowaną gorącą wodą, wymieszaj. Przykryj, odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie przecedź, dodaj cukier i drożdże rozprowadzone w małej ilości zimnej wody. Wymieszaj, odstaw na 10-12 godzin. Gdy kwas zacznie się pienić, zlej go do butelek, do każdej butelki włóż po 3-4 rodzynki. Pozostaw na 2-3 godziny w temp. pokojowej, a następnie wstaw na 2-3 dni do lodówki.
Przygotuj chłodnik: drobno pokrój mięso, ogórki i jajka. Utrzyj lub zmiksuj szczypiorek z małą ilością soli. Gdy puści sok, połącz go ze śmietaną, dodaj jajka, przypraw musztardą, solą i cukrem. Rozprowadź kwasem chlebowym, włóż mięso i ogórki. Podawaj z lodem.
Na upały dobry jest też chodnik, a dokładniej zimna płyta chodnikowa, do której można przytulić rozpaloną gorącem twarz. Dobre jest to szczególnie jak wraca się nad ranem z imprezy. Takie słuchanie płyty.
Wysłany: 2010-08-19, 19:40
Spędziłam trochę czasu na Suwalszczyźnie (reportaż wkrótce) a ponieważ danie, którym sie tam zajadam to własnie "chłodnik" - kilka fotek i "relacji" smaków
Przed samym Augustowem polecam Wam gorąco Zajazd WIWA - fantastyczne jedzenie, niedrogie, a autentycznie kucharz świetny - również w kwestii chłodnika - o czym Mu osobiście powiedziałam
Moja koleżanka mieszka w okolicach Gib, tu spędziłam większość czasu, bo jezioro cudne, woda była cieplutka i moja młodsza latorośl non stop siedziała w jeziorze, a ja... w czasie obiadu najczęściej przechodziłam 100 metrów do pobliskiego baru (bardzo dobra, domowa kuchnia). Chłodnik podawany z ziemniakami - obsmażanymi lub "z wody" - palce lizać...
Wreszcie Sejny i Dom LItewski, w którym przed laty po raz pierwszy delektowałam sie tym smakiem. Chciałam porównać dawne wrażenia z obecnymi i... lepszy w Gibach i restauracji w centrum Sejn. Kilka foteczek - kolor zbliżony, ale smaki różne, podobnie jak dodatki - w niektórych mamy np. dodawany ogórek kiszony, w innych świeżych, jest rzodkiewka i inne specjały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum